A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 10. Eigenvalues and Eigenvectors
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授。
PDF格式学习笔记下载(Academia.edu)
第10章课程讲义下载(PDF)
Summary
- Definition
If $[A]$ is a $n\times n$ matrix, then $[X]\neq \vec0$ is an eigenvector of $[A]$ if $$[A][X] = \lambda[X]$$ where $\lambda$ is a scalar and $[X]\neq0$.
The scalar $\lambda$ is called the eigenvalue of $[A]$ and $[X]$ is called the eigenvector corresponding to the eigenvalue $\lambda$. - Finding eigenvalue and eigenvector
- To find the eigenvalues of a $n\times n$ matrix $[A]$, we have $$AX=\lambda X$$ $$\Rightarrow AX-\lambda X=0$$ $$\Rightarrow (A-\lambda I)X=0$$ For the above set of equations to have a non-zero solution $$\det(A-\lambda I) = 0$$ The above equation is called the characteristic equation of $[A]$, which gives $$\lambda^n + c_1\lambda^{n-1} + \cdots + c_n=0$$ Hence this polynomial has $n$ roots.
- For example, finding the eigenvalues of the matrix $$[A] = \begin{bmatrix}3& -1.5\\ -0.75& 0.75 \end{bmatrix}$$ We have $$A-\lambda I = \begin{bmatrix}3 - \lambda & -1.5\\ -0.75& 0.75 - \lambda \end{bmatrix}$$ $$\det(A - \lambda I) = (3-\lambda)(0.75-\lambda) - (-0.75)(-1.5)$$ $$\Rightarrow \lambda^2-3.75\lambda + 1.125 =0$$ $$\Rightarrow \lambda = {3.75\pm\sqrt{{3.75}^{2} - 4.5}\over2} = 3.421165,\ 0.3288354$$ That is, the eigenvalues are 3.421165 and 0.3288354.
- To find the eigenvectors of the above matrix $[A]$. Let $[X] = \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix}$ and we already have $\lambda_1 = 3.421165$ and $\lambda_2 = 0.3288354$.
When $\lambda = 3.421165$, from the definition we have $$(A-\lambda I)X=0$$ $$\Rightarrow \left(\begin{bmatrix}3& -1.5\\ -0.75& 0.75 \end{bmatrix} - \begin{bmatrix}3.421165& 0\\ 0& 3.421165 \end{bmatrix} \right) \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} = 0$$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix}-0.421165& -1.5\\ -0.75& -2.671165 \end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}0 \\ 0\end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow -0.421165x_1 -1.5x_2 = 0 \Rightarrow x_2 = -0.2807767x_1$$ that is, $$[X] = \begin{bmatrix}x_1\\ -0.2807767x_1\end{bmatrix} = x_1\begin{bmatrix}1 \\ -0.2807767\end{bmatrix}$$ Hence the eigenvector corresponding to $\lambda_1 = 3.421165$ is $$\begin{bmatrix}1 \\ -0.2807767\end{bmatrix}$$ Similarly, we have calculate the eigenvector corresponding to $\lambda_2 = 0.3288354$: $$ \left(\begin{bmatrix}3& -1.5\\ -0.75& 0.75 \end{bmatrix} - \begin{bmatrix}0.3288354& 0\\ 0& 0.3288354 \end{bmatrix} \right) \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} = 0$$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix}2.671165& -1.5\\ -0.75& 0.4211646 \end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}0 \\ 0\end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow 2.671165x_1 -1.5x_2 = 0 \Rightarrow x_2 = 1.780776x_1$$ that is, $$[X] = \begin{bmatrix}x_1\\ 1.780776x_1\end{bmatrix} = x_1\begin{bmatrix}1 \\ 1.780776\end{bmatrix}$$ Hence the eigenvector corresponding to $\lambda_1 = 0.3288354$ is $$\begin{bmatrix}1 \\ 1.780776\end{bmatrix}$$
- Some related theorems
- If $[A]$ is a $n\times n$ triangular matrix - upper triangular, lower triangular and diagonal, the eigenvalues of $[A]$ are the diagonal entries of $[A]$.
- $\lambda = 0$ is an eigenvalue of $[A]$ if $[A]$ is a singular (non-invertible) matrix.
- $[A]$ and $[A]^{T}$ have the same eigenvalues.
- Eigenvalues of a symmetric matrix are real.
- Eigenvectors of a symmetric matrix are orthogonal, but only for distinct eigenvalues.
- $|\det(A)|$ is the product of the absolute values of the eigenvalues of $[A]$.
- Power Method
- One of the most common methods used for finding eigenvalues and eigenvectors is the power method. It is used to find the largest eigenvalue in an absolute sense. Note that if this largest eigenvalues is repeated, this method will not work. Also this eigenvalue needs to be distinct.
- The method is as follows:
- Assume a guess $X^{(0)}$ for the eigenvector in $$AX=\lambda X$$ equation. One of the entries of $X^{(0)}$ needs to be unity.
- Find $$Y^{(1)} = AX^{(0)}$$
- Scale $Y^{(1)}$ so that the chosen unity component remains unity. $$Y^{(1)} = \lambda^{(1)}X^{(1)}$$
- Repeat steps 2 and 3 with $X=X^{(1)}$ to get $X^{(2)}$.
- Repeat steps 2 and 3 until the value of the eigenvalue converges.
- For example, using the power method, find the largest eigenvalue and the corresponding eigenvectors of $$[A] = \begin{bmatrix}1.5& 0& 1\\ -0.5& 0.5& -0.5\\ -0.5& 0& 0 \end{bmatrix}$$ given with the initial guess $\begin{bmatrix}1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix}$.
From the algorithm, we have $$AX^{(0)} = \begin{bmatrix}1.5& 0& 1\\ -0.5& 0.5& -0.5\\ -0.5& 0& 0 \end{bmatrix} \begin{bmatrix}1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}2.5\\ -0.5\\ -0.5 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow Y^{(1)} = 2.5\begin{bmatrix}1\\ -0.2\\ -0.2 \end{bmatrix} $$ so $\lambda^{(1)} = 2.5$ and $X^{(1)} = \begin{bmatrix}1\\ -0.2\\ -0.2 \end{bmatrix}$. Note that we choose the first element of $X^{(0)}$ to be unity. Then $$AX^{(1)} = \begin{bmatrix}1.5& 0& 1\\ -0.5& 0.5& -0.5\\ -0.5& 0& 0 \end{bmatrix} \begin{bmatrix}1\\ -0.2\\ -0.2 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1.3\\ -0.5\\ -0.5 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow Y^{(2)} = 1.3\begin{bmatrix}1\\ -0.3846\\ -0.3846 \end{bmatrix}$$ so $\lambda^{(2)} = 1.3$ and $X^{(2)} = \begin{bmatrix}1\\ -0.3846\\ -0.3846 \end{bmatrix}$.
Thus far, the absolute relative approximate error in the eigenvalues is $$|\varepsilon| = \left|{\lambda^{(2)}-\lambda^{(1)}\over \lambda^{(2)}}\right| = \left|{1.3-2.5\over1.3}\right| = 0.9230769$$ Conducting further iterations, the eigenvalue after 5 iterations is 1.02459 and its absolute relative approximate error is 0.012441.
The exact value of the eigenvalue is $\lambda = 1$ and the corresponding eigenvector is $$X=\begin{bmatrix}1\\-0.5\\-0.5 \end{bmatrix}$$ - R code
This function includes 4 parameters:
- A is the target matrix;
- x0 is the initial guess which is a vector;
- eps is the tolerance of the error which can be modified;
- maxit is the maximum number of iterations in the process.
We can calculate the previous example by using this script:
A = matrix(c(1.5, -0.5, -0.5, 0, 0.5, 0, 1, -0.5, 0), ncol = 3)
PowerEigen(A, x0 = c(1, 1, 1))
Converged after 23 iterations
$value
[1] 1
$vector
[,1]
[1,] 1.0
[2,] -0.5
[3,] -0.5
Selected Problems
1. The eigenvalues $\lambda$ of matrix $[A]$ are found by solving the equation ( ).
Solution: $$|A-\lambda I| = 0$$
2. Find the eigenvalues and eigenvectors of $$[A] = \begin{bmatrix} 10& 9\\ 2& 3\end{bmatrix}$$ using the determinant method.
Solution: $$|A-\lambda I| = 0$$ $$\Rightarrow \det\left(\begin{bmatrix} 10-\lambda & 9\\ 2 & 3-\lambda\end{bmatrix}\right) = 0$$ $$\Rightarrow (10-\lambda)(3-\lambda) - 18=0$$ $$\Rightarrow \lambda^2 - 13\lambda +12 =0$$ $$\Rightarrow \lambda_1=1,\ \lambda_2=12$$ For $\lambda_1=1$, we have $$\begin{bmatrix} 10-\lambda & 9\\ 2 & 3-\lambda\end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 0\\ 0\end{bmatrix} $$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix} 9 & 9\\ 2 & 2\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow x_2 =-x_1$$ $$\Rightarrow X=\begin{bmatrix}x_1\\ -x_1 \end{bmatrix} = x_1\begin{bmatrix} 1\\ -1\end{bmatrix}$$ Thus the eigenvector corresponding to $\lambda_1=1$ is $\begin{bmatrix} 1\\ -1\end{bmatrix}$. Similarly, we can find the second eigenvector corresponding to $\lambda_2=12$: $$\begin{bmatrix} 10-\lambda & 9\\ 2 & 3-\lambda\end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 0\\ 0\end{bmatrix} $$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix} -2 & 9\\ 2 & -9\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow -2x_1+9x_2 = 0 \Rightarrow x_2 = {2\over9}x_1$$ $$\Rightarrow X=\begin{bmatrix}x_1\\ {2\over9}x_1 \end{bmatrix} = x_1\begin{bmatrix} 1\\ {2\over9}\end{bmatrix} \Rightarrow \begin{bmatrix} 9\\ 2\end{bmatrix}$$ Thus the eigenvector corresponding to $\lambda_2=12$ is $\begin{bmatrix} 9\\ 2\end{bmatrix}$.
3. Find the eigenvalues and eigenvectors of $$[A] = \begin{bmatrix}4& 0& 1\\ -2& 0& 1\\ 2& 0& 1\end{bmatrix}$$ using the determinant method.
Solution:
First of all, we can read off that $\lambda = 0$ is an eigenvalue of this matrix since it is singular. Then from the definition we have $$|A-\lambda I| = 0$$ $$\Rightarrow \det\left( \begin{bmatrix} 4-\lambda & 0 & 1\\ -2 & -\lambda & 1\\ 2 & 0& 1-\lambda \end{bmatrix}\right) = 0$$ $$\Rightarrow (4-\lambda)\left[(-\lambda)(1-\lambda) - 0\right]+\left[1\cdot(0+2\lambda)\right] =0$$ $$\Rightarrow (4-\lambda)(\lambda^2-\lambda) +2\lambda= 0$$ $$\Rightarrow \lambda(-\lambda^2+5\lambda-4+2) =0$$ $$\Rightarrow \lambda(\lambda^2-5\lambda+2) =0$$ $$\Rightarrow \lambda_1=0,\ \lambda_2 = 4.561553,\ \lambda_3=0.4384472.$$ For $\lambda_1 =0$, we have $$\begin{bmatrix} 4-\lambda & 0 & 1\\ -2 & -\lambda & 1\\ 2 & 0& 1-\lambda \end{bmatrix}\begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix}0\\ 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix} 4 & 0 & 1\\ -2 & 0 & 1\\ 2 & 0& 1 \end{bmatrix}\begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\\ 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ The coefficient matrix is $$\begin{bmatrix} 4& 0& 1\\ -2& 0& 1\\ 2& 0& 1 \end{bmatrix} \Rightarrow \begin{bmatrix} 0& 0& 3\\ -2& 0& 1\\ 0& 0& 2 \end{bmatrix} \Rightarrow \begin{bmatrix} 0& 0& 0\\ -2& 0& 0\\ 0& 0& 2 \end{bmatrix}$$ that is, $x_1=x_3=0$ and $x_2$ is arbitrary. Hence the eigenvector corresponding to $\lambda_1=0$ is $\begin{bmatrix}0 \\ 1\\ 0 \end{bmatrix}$. For $\lambda_2= 4.561553$, we have $$\begin{bmatrix} 4-\lambda & 0 & 1\\ -2 & -\lambda & 1\\ 2 & 0& 1-\lambda \end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix}0\\ 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix} -0.561553 & 0 & 1\\ -2 & -4.561553 & 1\\ 2 & 0& -3.561553 \end{bmatrix}\begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\\ 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ The coefficient matrix is $$\begin{bmatrix} -0.561553 & 0 & 1\\ -2 & -4.561553 & 1\\ 2 & 0& -3.561553 \end{bmatrix} \Rightarrow \begin{bmatrix} -0.561553 & 0 & 1\\ 0 & -4.561553 & -2.561553\\ 0 & 0& 0 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow \begin{cases}x_1= 1.780776x_3\\ x_2 = -0.5615528x_3\end{cases}$$ where $x_3$ is arbitrary. Thus the eigenvector corresponding to $\lambda_2=4.561553$ is $\begin{bmatrix}1.780776\\ -0.5615528\\ 1 \end{bmatrix}$. For $\lambda_3= 0.4384472$, we have $$\begin{bmatrix} 4-\lambda & 0 & 1\\ -2 & -\lambda & 1\\ 2 & 0& 1-\lambda \end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix}0\\ 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix} 3.561553 & 0 & 1\\ -2 & -0.4384472 & 1\\ 2 & 0& 0.5615528 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_1\\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\\ 0\\ 0 \end{bmatrix}$$ The coefficient matrix is $$\begin{bmatrix} 3.561553 & 0 & 1\\ -2 & -0.4384472 & 1\\ 2 & 0& 0.5615528 \end{bmatrix} \Rightarrow \begin{bmatrix} 3.561553 & 0 & 1\\ 0 & -0.4384472 & 1.561553\\ 0 & 0& 0 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow \begin{cases}x_1= -0.2807764x_3\\ x_2 = 3.561553x_3\end{cases}$$ where $x_3$ is arbitrary. Thus the eigenvector corresponding to $\lambda_3= 0.4384472$ is $\begin{bmatrix}-0.2807764\\ 3.561553 \\ 1 \end{bmatrix}$.
4. Find the eigenvalues of these matrices by inspection: (A) $\begin{bmatrix}2& 0& 0\\ 0& -3& 0\\ 0& 0& 6\end{bmatrix}$; (B) $\begin{bmatrix}3& 5& 7\\ 0& -2& 1\\ 0& 0& 0\end{bmatrix}$; (C) $\begin{bmatrix}2& 0& 0\\ 3& 5& 0\\ 2& 1& 6\end{bmatrix}$.
Solution:
The eigenvalues of a triangular matrix are the diagonal entries of the matrix. Thus, (A) $\lambda_1=2,\ \lambda_2=-3,\ \lambda_3=6$. (B) $\lambda_1=3,\ \lambda_2=-2,\ \lambda_3=0$. (C) $\lambda_1=2,\ \lambda_2=5,\ \lambda_3=6$.
5. Find the largest eigenvalue in magnitude and its corresponding vector by using the power method $$[A] = \begin{bmatrix}4& 0& 1\\ -2& 0& 1\\ 2& 0& 1 \end{bmatrix}$$ Start with an initial guess of the eigenvector as $\begin{bmatrix}1\\ -0.5\\ 0.5 \end{bmatrix}$.
Solution:
We will use the R script directly,
A = matrix(c(4, -2, 2, 0, 0, 0, 1, 1, 1), ncol = 3)
PowerEigen(A, x0 = c(1, -0.5, -0.5)) Converged after 9 iterations
$value
[1] 4.561553 $vector
[,1]
[1,] 1.0000000
[2,] -0.3153416
[3,] 0.5615528
6. Prove if $\lambda$ is an eigenvalue of $[A]$, then ${1\over\lambda}$ is an eigenvalue of $[A]^{-1}$.
Solution:
We hope to prove that $A^{-1}X={1\over\lambda}X$ where $AX=\lambda X$. $$A^{-1}X=A^{-1}(\lambda \cdot {1\over\lambda}) X = {1\over\lambda} A^{-1}\lambda X = {1\over\lambda} A^{-1}A X = {1\over\lambda}X$$
7. Prove that square matrices $[A]$ and $[A]^{T}$ have the same eigenvalues.
Solution:
We hope to prove that $\det(A-\lambda I) = \det(A^{T}-\lambda I)$, and an important result is $\det(A) = \det\left(A^{T}\right)$ for $A$ is a square matrix. $$\det(A-\lambda I) = \det\left((A-\lambda I)^{T}\right)$$ $$=\det\left(A^{T}-(\lambda I)^{T}\right)$$ $$=\det\left(A^{T}-\lambda I\right)$$
8. Show that $|\det(A)|$ is the product of the absolute values of the eigenvalues of $[A]$.
Solution:
We hope to prove that $$|\det(A)| =\prod_{i=1}^{n}|\lambda_i|$$ where $\lambda_i$ is the eigenvalues of matrix $A$. By the definition we have $$|\det(A-\lambda I)| = |f(\lambda)| =|(\lambda_1-\lambda)(\lambda_2-\lambda)\cdots(\lambda_n-\lambda)| $$ Set $\lambda=0$ (since it is a variable), we have $$|\det(A)| = |\lambda_1\lambda_2\cdots\lambda_n|= \prod_{i=1}^{n}|\lambda_i|$$
9. What are the eigenvalues of the following matrix? $$\begin{bmatrix}5& 6& 17\\ 0& -19& 23\\ 0& 0& 37 \end{bmatrix}$$
Solution:
This is an upper triangular matrix, hence its eigenvalues are the diagonal elements, that is, 5, -19, and 37.
10. If $\begin{bmatrix}-4.5\\ -4\\ 1 \end{bmatrix}$ is an eigenvector of $\begin{bmatrix}8& -4& 2\\ 4& 0& 2\\ 0& -2& -4 \end{bmatrix}$, what is the eigenvalue corresponding to the eigenvector?
Solution:
From the definition we have $AX=\lambda X$, that is $$\begin{bmatrix}8& -4& 2\\ 4& 0& 2\\ 0& -2& -4 \end{bmatrix} \begin{bmatrix}-4.5\\ -4\\ 1 \end{bmatrix} =\lambda \begin{bmatrix}-4.5\\ -4\\ 1 \end{bmatrix}$$ $$\Rightarrow \begin{bmatrix}-18\\ -16\\ 4 \end{bmatrix} = \lambda \begin{bmatrix}-4.5\\ -4\\ 1 \end{bmatrix}$$ Hence $\lambda = 4$.
11. The eigenvalues of the following matrix $$\begin{bmatrix}3& 2& 9\\ 7& 5& 13\\ 6& 17& 19\end{bmatrix}$$ are given by solving the cubic equation ( ).
Solution: $$|A-\lambda I| =\det\left( \begin{bmatrix}3-\lambda& 2& 9\\ 7& 5-\lambda& 13\\ 6& 17& 19-\lambda\end{bmatrix}\right)$$ $$= (3-\lambda)\begin{vmatrix}5-\lambda & 13\\ 17 & 19-\lambda\end{vmatrix} - 2\begin{vmatrix}7 & 13\\ 6 & 19-\lambda\end{vmatrix} + 9\begin{vmatrix}7 & 5-\lambda\\ 6 & 17\end{vmatrix}$$ $$= (3-\lambda)\left((5-\lambda)(19-\lambda) - 13\times17\right) - 2\times \left(7(19 - \lambda) - 6 \times 13 \right) + 9 \left(7\times17-6(5-\lambda)\right)$$ $$=\lambda^3 - 27\lambda^2 -122\lambda -313$$
12. The eigenvalues of a $4\times4$ matrix $[A]$ are given as 2, -3, 13, and 7. What is the $|\det(A)|$?
Solution:
Since for a $n\times n$ matrix $$|\det(A)| = \prod_{i=1}^{n}|\lambda_i|$$ Hence we have $$|\det(A)| = |2\times(-3)\times13\times7| = 546$$
13. If one of the eigenvalues of $[A]_{n\times n}$ is zero, it implies ( ).
Solution:
If an eigenvalue is zero, then its determinant must be zero. Furthermore, this means it is a singular matrix (i.e. non-invertible).
14. Given that matrix $$[A] = \begin{bmatrix}8& -4& 2\\ 4& 0& 2\\ 0& -2& -3 \end{bmatrix}$$ has an eigenvalue value of 4 with the corresponding eigenvectors of $[x]=\begin{bmatrix}-4.5\\ -4\\ 1\end{bmatrix}$, then what is the value of $[A]^{5}[X]$?
Solution:
Firstly, we show that $A^{m}X=\lambda^{m}X$, where $\lambda$ is an eigenvalue of $[A]$. By Mathematical Induction, we can read off that $n=1$ is correct.\\ Then suppose that $n=m-1$ is correct, that is, $A^{m-1}X = \lambda^{m-1}X$ holds. For $n=m$, we have $$A^{m}X = AA^{m-1}X = A\lambda^{m-1}X =\lambda^{m-1}AX = \lambda^{m-1}\lambda X =\lambda^{m}X$$ as desired. From this result, we have $$A^5X=\lambda^{5}X = 4^5\begin{bmatrix}-4.5\\ -4\\ 1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}-4608\\ -4096\\ 1024\end{bmatrix}$$
A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 10. Eigenvalues and Eigenvectors的更多相关文章
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 9. Adequacy of Solutions
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 8. Gauss-Seidel Method
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 7. LU Decomposition
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 6. Gaussian Elimination
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 5. System of Equations
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 4. Unary Matrix Operations
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 3. Binary Matrix Operations
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 2. Vectors
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
- A.Kaw矩阵代数初步学习笔记 1. Introduction
“矩阵代数初步”(Introduction to MATRIX ALGEBRA)课程由Prof. A.K.Kaw(University of South Florida)设计并讲授. PDF格式学习笔 ...
随机推荐
- 关于mvc5+EF里面的db.Entry(model).State = EntityState.Modified报错问题
最近在使用mvc5+EF的的时候用到了这句话 db.Entry(model).State = EntityState.Modified 看上去很简单的修改数据,但是一直报错,说是key已经存在,不能修 ...
- 又发现一个msdn的坑
一个类型里面有两个属性仅仅是大小写区别,可是IIS不区分大小写,问:如何才能查看两个属性里面的文档那? http://msdn.microsoft.com/en-us/library/microsof ...
- Sentinel-Redis高可用方案(二):主从切换
Redis 2.8版开始正式提供名为Sentinel的主从切换方案,Sentinel用于管理多个Redis服务器实例,主要负责三个方面的任务: 1. 监控(Monitoring): Senti ...
- 学习Google Protocol buffer之概述
XML这种属于非常强大的一种格式,能存储任何你想存的数据,而且编辑起来还是比较方便的.致命的缺陷在于比较庞大,在某些情况下,序列化和解析都会成为瓶颈.这种对于实时性很强的应用来说,就不太适合了,想象下 ...
- 【BZOJ1002】【FJOI2007】轮状病毒(生成树计数)
1002: [FJOI2007]轮状病毒 Time Limit: 1 Sec Memory Limit: 162 MBSubmit: 1766 Solved: 946[Submit][Status ...
- 【前端积累】createElement createTextNode
<!DOCTYPE html> <html><!--树根--> <head> <meta charset="utf-8"> ...
- android 调用电话功能
今天用到了打电话的功能,这要如何实现呢? 很简单 1.创建对应对的xml展示页面喝java文件 2.在manifest中添加权限 下面上代码吧: 这是布局的一部分 <LinearLayout a ...
- SpringMVC对日期类型的转换
在做web开发的时候,页面传入的都是String类型,SpringMVC可以对一些基本的类型进行转换,但是对于日期类的转换可能就需要我们配置. 1.如果查询类使我们自己写,那么在属性前面加上@Date ...
- 直播CDN架构随想
互联网内容载体变迁历程,文字--图片/声音--视频--VR/AR----从直播1.0秀场时代(YY).2.0游戏直播(斗鱼.虎牙.熊猫)到如今全民直播3.0泛生活娱乐时代(映客.花椒),国外直播App ...
- 如何在Ubuntu上配置scala教程
Scala是一门多范式的编程语言,一种类似java的编程语言,设计初衷是实现可伸缩的语言 .并集成面向对象和函数式变成的各种特性.这里为了学习spark特地配置了scala. 1.下载scala安装包 ...