MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 6. Power series
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授。
PDF格式教材下载 Sequences and Series
本系列学习笔记PDF下载(Academia.edu) MOOCULUS-2 Solution
Summary
- Let $(a_n)$ be a sequence of real numbers starting with $a_0$. Then the power series associated to $(a_n)$ is $$\sum_{n=0}^\infty a_n \, x^n.$$ Note that $a_n$ does not depend on $x$.
- The set of values of $x$ for which the series $$\sum_{n=0}^\infty a_n \, x^n$$ converges is the interval of convergence. That is, by ratio test we have $$\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}\cdot x^{n+1}|\over|a_n\cdot x^{n}|}=|x|\cdot\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|} < 1$$ it will converge. Technically, $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over |a_n|}$$
- For a power series, the interval of convergence is, in fact, an interval. It has the form $(-R,R)$ or $[-R,R)$ or $(-R,R]$ or $[-R,R]$. In short, it is centered around $0$.
- In the interval of convergence of a power series, the value $R$ is called the radius of convergence of the series.
- Let $(a_n)$ be a sequence of real numbers starting with $a_0$. Then the power series centered at $c$ and associated to $(a_n)$ is the series $$\sum_{n=0}^\infty a_n \, (x-c)^n.$$ That is, the interval of convergence is $I=(c-R, c+R)$ (or include the endpoints).
- Suppose the power series $$f(x)=\sum_{n=0}^\infty a_n(x-a)^n=a_0+a_1\cdot(x-a)+a_2\cdot(x-a)^2+\cdots$$ has radius of convergence $R$. Then $$f'(x)=a_1+2a_2\cdot(x-a)+\cdots=\sum_{n=1}^\infty na_n(x-a)^{n-1}$$ $$\int f(x)\,dx = C+\sum_{n=0}^\infty {a_n\over n+1}(x-a)^{n+1}$$ for interval of $x$ in the interval $(a-R, a+R)$. These two new series have radius of convergence $R$, just like the original series.
Exercises 6.3
Find the radius and interval of convergence for each series. In exercises 3 and 4, do not attempt to determine whether the endpoints are in the interval of convergence.
1. $$\sum_{n=0}^\infty n x^n$$
Solution: $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{n+1\over n}=1$$ Thus $R=1$. When $x=\pm1$, the series are $\sum_{n=0}^{\infty}n$ and $\sum_{n=0}^{\infty}(-1)^n\cdot n$, which are diverge. Therefore the interval of convergence is $I=(-1, 1)$.
2. $$\sum_{n=0}^\infty {x^n\over n!}$$
Solution: $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{n!\over (n+1)!}=\lim_{n\to\infty}{1\over n+1}=0$$ Thus $R=\infty$ and the interval of convergence is $I=(-\infty, \infty)$.
3. $$\sum_{n=1}^\infty {n!\over n^n}x^n$$
Solution: $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{(n+1)!\over(n+1)^{n+1}}\cdot{n^n\over n!}=\lim_{n\to\infty}({n\over n+1})^n={1\over e}$$ Thus $R=e$ and the interval of convergence is $I=(-e, e)$.
4. $$\sum_{n=1}^\infty {n!\over n^n}(x-2)^n$$
Solution: $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{(n+1)!\over(n+1)^{n+1}}\cdot{n^n\over n!}=\lim_{n\to\infty}({n\over n+1})^n={1\over e}$$ Thus $R=e$ and the interval of convergence is $I=(2-e, 2+e)$.
5. $$\sum_{n=1}^\infty {(n!)^2\over n^n}(x-2)^n$$
Solution: $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{[(n+1)!]^2\over(n+1)^{n+1}}\cdot{n^n\over(n!)^2}=\lim_{n\to\infty}{(n+1)^2\over(n+1)^{n+1}}\cdot n^n$$ $$=\lim_{n\to\infty}(n+1)\cdot({n\over n+1})^n={1\over e}\cdot\lim_{n\to\infty}(n+1)=\infty$$ Thus $R=0$ and it converges only on $x=2$ and diverges otherwise.
6. $$\sum_{n=1}^\infty {(x+5)^n\over n(n+1)}$$
Solution: $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{n(n+1)\over(n+1)(n+2)}=1$$ Thus $R=1$ and the endpoints are $x_1=-5-1=-6$ and $x_2=-5+1=-4$. Both of them are convergent. So the interval of convergence is $I=[-6, -4]$.
7. Find a power series with radius of convergence $0$.
Solution:
There are many choices---for instance, see Exercise 5---alternatively $\sum_{n=0}^\infty n! \cdot x^n$ also works.
Exercises 6.4
1. Find a series representation for $\log 2$.
Solution:
Begin with the geometric series, namely $${1\over1-x}=\sum_{n=0}^{\infty}x^n\Rightarrow \int {1\over1-x}dx=-\log|1-x|= \sum_{n=0}^{\infty}{1\over n+1} x^{n+1}$$ So $x=-1$ and the result is $$\log2=-\sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^{n+1}\over n+1} = \sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^{n} \over n+1}$$
2. Find a power series representation for $1/(1-x)^2$.
Solution: $${1\over1-x}=\sum_{n=0}^{\infty}x^n\Rightarrow ({1\over1-x})'={1\over(1-x)^2}=\sum_{n=1}^{\infty}nx^{n-1}$$
3. Find a power series representation for $2/(1-x)^3$.
Solution: $${1\over1-x}=\sum_{n=0}^{\infty}x^n\Rightarrow ({1\over1-x})'={1\over(1-x)^2}=\sum_{n=1}^{\infty}nx^{n-1}$$ $$\Rightarrow ({1\over1-x})''={2\over(1-x)^3}=\sum_{n=2}^{\infty}n(n-1)x^{n-2}$$
4. Find a power series representation for $1/(1-x)^3$. What is the radius of convergence?
Solution:
According to the above exercise, we have $${1\over(1-x)^3}=\sum_{n=2}^{\infty}{n(n-1)\over2}x^{n-2}=\sum_{n=0}^{\infty}{(n+1)(n+2)\over2}x^{n}$$ And $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{(n+2)(n+3)\over(n+1)(n+2)}=1$$ Thus the radius is $R=1$.
5. Find a power series representation for $\int\log(1-x)\,dx$.
Solution: $$\log(1-x)=-\int {1\over1-x}dx=-\int\sum_{n=0}^{\infty}x^n dx=\sum_{n=0}^{\infty}{-1\over n+1}x^{n+1}$$ $$\Rightarrow \int\log(1-x)dx=\int\sum_{n=0}^{\infty}{-1\over n+1}x^{n+1}dx=C+\sum_{n=0}^{\infty}{-1\over(n+1)(n+2)}x^{n+2}$$
Additional Exercises
1. For which real number $x$ does the series $$\sum_{m=4}^{\infty}{({1\over6})^m\cdot x^m\over7m}$$ converge.
Solution:
Let $a_m={({1\over6})^m\over7m}$, we have $${1\over R}=\lim_{m\to\infty}{|a_{m+1}|\over |a_m|}=\lim_{m\to\infty}{({1\over6})^{m+1}\over7(m+1)}\cdot{7m\over({1\over6})^m}={1\over6}$$ Thus $R=6$. The endpoints are $x_1=-6$ and $x_2=6$. When $x=-6$, we have $$\sum_{m=4}^{\infty}{({1\over6})^m\cdot x^m\over7m}=\sum_{m=4}^{\infty}{(-1)^m\over7m}$$ which is an alternating harmonic series, and it converges. When $x=6$, we have $$\sum_{m=4}^{\infty}{({1\over6})^m\cdot x^m\over7m}=\sum_{m=4}^{\infty}{1\over7m}$$ which is harmonic series, and it diverges. Thus the interval of converges is $I=[-6, 6)$.
2. Which is the radius of convergence of the series $$\sum_{n=4}^{\infty}{(8^n+n)\cdot x^n\over3n}$$
Solution:
Let $a_n={8^n+n\over3n}$, we have $${1\over R}=\lim_{n\to\infty}{|a_{n+1}|\over|a_n|}=\lim_{n\to\infty}{8^{n+1}+n+1\over3(n+1)}\cdot{3n\over 8^n+n}=8$$ Thus the radius is $R={1\over8}$.
3. $$f(x)=\sum_{n=0}^{\infty}-{(5n+3)x^n\over2n-3}$$ Consider $f'(x)$.
Solution: $$f'(x)=\sum_{n=1}^{\infty}-{5n+3\over2n-3}\cdot n\cdot x^{n-1}=\sum_{n=0}^{\infty}-{5(n+1)+3\over2(n+1)-3}\cdot (n+1)\cdot x^{n+1-1}$$ $$=\sum_{n=0}^{\infty}-{5n+8\over2n-1}\cdot (n+1)\cdot x^{n}$$
4. Suppose $$\sum_{n=1}^{\infty}b_n={2\over(2x-1)^2}$$ Find an expression of $b_n$ (involve $x$).
Solution:
Let $F(x)=\sum_{n=1}^{\infty}b_n={2\over(2x-1)^2}$, we have $$\int F(x)=\int {2\over(2x-1)^2} dx=\int{d(2x-1)\over(2x-1)^2}={1\over1-2x}=f(x)$$ On the other hand, $$f(x)={1\over1-2x}=\sum_{n=0}^{\infty}(2x)^n$$ Thus $$F(x)=f'(x)=\sum_{n=1}^{\infty}2^n\cdot n\cdot x^{n-1}$$ $$\Rightarrow b_n=2^n\cdot n\cdot x^{n-1}$$
5. Suppose $$\sum_{n=1}^{\infty}b_n={9x\over(9x^2-1)^2}$$ Find an expression of $b_n$ (involve $x$).
Solution:
Let $F(x)=\sum_{n=1}^{\infty}b_n={9x\over(9x^2-1)^2}$, we have $$\int F(x)=\int {9x\over(9x^2-1)^2}dx={1\over2}\cdot\int {d(9x^2-1)\over(9x^2-1)^2}={1\over2}\cdot{1\over1-9x^2}=f(x)$$ On the other hand, $$f(x)={1\over2}\cdot\sum_{n=0}^{\infty}(9x^2)^n$$ Thus $$F(x)=f'(x)={1\over2}\cdot\sum_{n=1}^{\infty}9^n\cdot 2n\cdot x^{2n-1}$$ $$\Rightarrow b_n=9^n\cdot n\cdot x^{2n-1}$$
6. Consider the function $$f(t)=\int_{0}^{t}e^{-x^2}dx$$ Compute $f({3\over2})$ to within ${1\over2}$.
Solution:
Note that the power series (Taylor series) of $e^x$ is $$e^x=\sum_{n=0}^{\infty}{x^n\over n!}$$ Thus we have $$e^{-x^2}=\sum_{n=0}^{\infty}{{(-x^2)}^n\over n!}=\sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^n\cdot x^{2n}\over n!}$$ $$\Rightarrow f(t)=\int_{0}^{t}e^{-x^2}dx=\int_{0}^{t}\sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^n\cdot x^{2n}\over n!}dx$$ $$=\sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^n\over n!}\cdot\int_{0}^{t}x^{2n}dx=\sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^n\over n!}\cdot{1\over 2n+1}x^{2n+1}\Big|_{0}^{t}$$ $$=\sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^n\over n!}\cdot{1\over 2n+1}t^{2n+1}$$ $$\Rightarrow f({3\over2})=\sum_{n=0}^{\infty}{(-1)^n\over n!}\cdot{1\over 2n+1}({3\over2})^{2n+1}=a_n$$ Our aim is to find an $|a_n| < 0.5$ and by computing in R:
f = function(x) (-1)^x / factorial(x) * 1 / (2 * x + 1) * (3/2)^(2 * x + 1)
for (i in 0:100) {
if (f(i) < 0.5 & f(i) > -0.5) {
print(i)
print(f(x = 0:i))
print((sum(f(0:i)) + sum(f(0:(i-1)))) / 2)
break
}
}
# [1] 3
# [1] 1.500000 -1.125000 0.759375 -0.406808
# [1] 0.930971
That is, $$a_0=1.5,\ a_1=-1.125,\ a_2=0.759375,\ a_3=-0.406808 \in (-0.5, 0.5)$$ Thus the value within 0.5 is $${1\over2}\cdot (s_2+s_3)=0.930971$$
MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 6. Power series的更多相关文章
- MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 7. Taylor series
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授. PDF格式教材下载 ...
- MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 4. Alternating series
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授. PDF格式教材下载 ...
- MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 Review and Final
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授. PDF格式教材下载 ...
- MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 5. Another comparison test
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授. PDF格式教材下载 ...
- MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 3. Convergence tests
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授. PDF格式教材下载 ...
- MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 2. Series
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授. PDF格式教材下载 ...
- MOOCULUS微积分-2: 数列与级数学习笔记 1. Sequences
此课程(MOOCULUS-2 "Sequences and Series")由Ohio State University于2014年在Coursera平台讲授. PDF格式教材下载 ...
- python学习笔记—DataFrame和Series的排序
更多大数据分析.建模等内容请关注公众号<bigdatamodeling> ################################### 排序 ################## ...
- Microsoft Power BI 学习笔记
Power Bi 学习笔记 一 Power BI 是微软发布的一系列的软件服务.应用和连接器,这些软件服务.应用和连接器协同工作,将不相关的数据源转化为合乎逻辑.视觉上逼真的交互式见解. ...
随机推荐
- Redirect和Dispatcher 区别
使用forward是服务跳转,浏览器不知道它所请求的具体资源来源,浏览器的地址栏不会变:使用redirect,服务端根据逻辑,发送一个状态码,告诉浏览器重新去请求那个地址.所以地址栏显示的是新的URL ...
- linux上课
1. service --status-all 2. service sshd restart 3. service --status-all | grep ssh 4. chkconfig --l ...
- 手把手教你在Windows下搭建React Native Android开发环境
最近看到React Native好像好厉害的样子,好奇心驱使之下体验了一下并将在Window下搭建React Natvie Android环境的步骤记录下来,并有需要的朋友参考.(我都是参考官方文档的 ...
- js基础知识温习:构造函数与原型
构造函数 构造函数主要用于初始化新对象.按照惯例,构造函数名第一个字母都要大写. 构造函数有别于其它函数在于它使用new操作符来调用生成一个实例对象.换句话说,如果一个函数使用new操作符来调用,则将 ...
- ASP.NET Web API(三):安全验证之使用摘要认证(digest authentication)
在前一篇文章中,主要讨论了使用HTTP基本认证的方法,因为HTTP基本认证的方式决定了它在安全性方面存在很大的问题,所以接下来看看另一种验证的方式:digest authentication,即摘要认 ...
- 百度Android定位SDK获取位置
http://gis.sunxianlei.cn/2013/01/27/%E7%99%BE%E5%BA%A6android%E5%AE%9A%E4%BD%8Dsdk%E8%8E%B7%E5%8F%96 ...
- JavaScript返回上一级,并重新加载页面
window.location.href = document.referrer;
- matlab 绘制条形图
Matlab使用bar和barh函数来绘制二维条形图.分别是绘制二维垂直条形图和二维水平条形图. 转自:http://jingyan.baidu.com/article/64d05a02524e63d ...
- Android网络开发之实时获取最新数据
在实际开发中更多的是需要我们实时获取最新数据,比如道路流量.实时天气信息等,这时就需要通过一个线程来控制视图的更新. 示例:我们首先创建一个网页来显示系统当前的时间,然后在Android程序中每隔5秒 ...
- JS自动填写分号导致的坑
JS中会自动清除句子和句子之间的空格以及tab缩进, 这样就可以允许用户编写的代码更加随性和更加可读, 在该行代码解析的时候如果该行代码可以解析, 就会在该行代码最后自动填写分号,如果该行代码无法解析 ...